Genel Sağlık Sigortası Borç Sorgulama

GSS ve GSS Borç Nasıl Sorgulanır?

Genel Sağlık Sigortası(GSS), günümüzde devletin sağlık hizmetlerinden yararlanmayan hiçbir vatandaşın kalmaması adına, sigortası bulunmayan işsiz vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlayan bir devlet politikasıdır. Genel Sağlık Sigortası kapsamında 18 yaşını dolduran herkes, sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için sigortalı bir işte çalışması gerekiyor. İşsizlik konumunda bulunan kimseler ise aylık olarak gelir durumuna bağlı olarak kaymakamlıklara giderek gelir testi yaptırmak zorundadır. Yapılan gelir testinin sonucuna göre C-1, G-1, G-2 ve G-3 gelir seviyeleri adı altında prim tahakkuk işlemi gerçekleştirilmektedir.
C-1 seviyesi geliri asgari ücretin 3/1 oranında daha düşük vatandaşlar için geçerli olup, gelir durumu yetersizliğinden prim ödemeden sağlık hizmetlerinden faydalanabilir. Bu gelir seviyesine ait vatandaşların prim ödemeleri devlet tarafından karşılanmaktadır. G-1 prim ödemeleri ise en düşük prim ödeme miktarıdır. Yapılan gelir testi sonucu G-1 prim seviyesinde ödeme yapması tespit edilen vatandaşlar 50,94 TL ödeme yaparak sağlık hizmetlerinden faydalanabilir. En alt ödeme gurubunun bir üstü olan G-2 gelir seviyesinde ise 152,82 TL aylık ödeme yapılır. Yüksek gelirli kişiler ise G-3 seviyesinde 305,64 TL ödeme yaparak sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam edebilir. Gelir testini zamanında veya gecikmeli olarak gerçekleştirenler çeşitli cezai durumlarla karşılaşarak yüklü borç miktarlarıyla karşılaşabilir. Bu durumların yaşanmaması adına işsiz konumda bulunan kimseler bulundukları ilçe kaymakamlıklarına başvurarak gelir testini yaptırabilir. Gelir testinin ardından SSK’ya başvurarak gerekli işlemleri yaparak sigorta kapsamına girebilir. Her ayın belli tarihlerinde GSS prim borçlarının ödeme günlerinde ödemelerin yapılması gerekmektedir. Ödemeler bankalar ve internet üzerinden de gerçekleştirilebiliyor. Zamanında yapılmayan ödemelere çeşitli faizler binerek, borç miktarınız artabilir. Bu durumla karşılaşmamak adına ödeme tarihlerinizi ve borç durumunuzu sürekli güncel takip etmek son derece faydalıdır.
Genel Sağlık Sigortası borcunu e-devlet şifreniz üzerinden sorgulayabilirsiniz.aşağıda ki linkle tıklayarak da kolayca erişebilirsiniz.
GSS SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN!

Share this

Related Posts

Latest
Previous
Next Post »